МЪСТ в Lupa.bg: Изложба вкарва транс жени в „Ада” на Йеронимус Бош

Култура
16:00 - 04 Февруари 2022
8167
МЪСТ в Lupa.bg: Изложба вкарва транс жени в „Ада” на Йеронимус Бош

Група интелектуалци подготвя отмъщение със скандален хард проект за Национален фонд „Култура” – провокативна транс изложба по „Ада“ на Йеронимус Бош, научи Lupa.bg от един от авторите на идеята, засега пожелал анонимност.

Картината е дясната трета част от най-известния триптих на художника от Херцогство Брабант „Градината на земните удоволствия”.

„Смятаме да поканим същите транс жени, всъщност биологични мъже, които участват и в изложбата „Другите Българки”. В експозицията „модели” с имена като Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Маги Пападополова, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш и Мелиса Рангелова подменят жените в имитации на някои от великите картини на Владимир Димитров – Майстора”, припомни източникът на Lupa.bg.

По думите му въпросните мъже, които се стремят да се превърнат в жени, ще бъдат поканени във възстановка на третата част от „Градината на земните удоволствия”, която е позната като „Ада”.

Заедно с транс жените покана за участие ще получат и членовете на комисията на Национален фонд „Култура” (НФК), отпуснали 10 000 лева за тази гавра с Майстора. „Ще е прекрасно да видим изложба с фрагменти от картината на Йеронимус Бош, в които интелектуалките с мустаци и културтрегерите от НФК се мъчат в Ада с инсталирани копия в дупетата.

По проекта вече се работи, ще поискаме 10 000 лева от фонда за тази гениална идея и я превръщаме в реалност”, категоричен бе информаторът на Lupa.bg.

„Градината на земните удоволствия” на Йеронимус Бош е завършена през 1504 г. и считана за най-известната му творба. Триптихът изобразява сътворението на Света и проникващия сред хората грях. Понастоящем е изложен в музея Прадо в Мадрид, Испания.

Идеята за изложбата интелектуалците взели именно от „Другите Българки”, която ще се открие навръх 8 март в т.нар. пространство „The Steps” в центъра на София от Михаил Вучков.

Съвсем случайно т.нар. изложба с долнопробни ментета - имитации на картини на Владимир Димитров-Майстора, съвпада с честването на 140 години от рождението на гения.

Също така „случайно” се оказа, че държавата чрез Национален фонд „Култура” е финансирала модерното „изкуство” със скромна субсидия от 10 000 лева (вместо поисканите двойно повече).

Председател на комисията на Национален фонд „Култура” в категория „Социално ангажирано изкуство” също така случайно е Симеон Василев, който по телевизиите категорично изрази подкрепата си за проекта и обясни процеса, през който преминава всяко едно предложение към Национален Фонд “Култура”.

И още по-случайно: същият този Симеон Василев е съучредител на фондацията GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society, която се е заявила, че работи за равенство и приемане на ЛГБТ хората в България).