Матадора изхвърли местен любимец от Аустрелиън Оупън

Рафа Надал на 1/4-финал след успех с 3:1 сета над Ник Кирьос

Спорт
15:06 - 27 Януари 2020
1969
Матадора изхвърли местен любимец от Аустрелиън Оупън

Дори и потникът, облечен в памет на загиналия трагично Коби Брайънт, не помогна на Ник Кирьос в сблъсъка му с Рафаел Надал. Носителят на 19 титли от Големия шлем, поставен под номер 1 в основната схема на Аустрелиън Оупън, спечели сблъсъка от 1/8-финалите с 6:3, 3:6, 7:6, 7:6 пред препълнената “Род Лейвър Арина”.

Матадора спечели девет от подаванията си на нула и реализира 64 уинъра, за да стигне за 12-и път до четвъртфиналите в Мелбърн, като за целта му бяха необходими 3 часа и 38 минути. Специално срещу Кирьос той вече води с 5-3 победи и изравни съотношението на 2-2 на твърди кортове. Австралиецът беше голямата надежда на феновете за пробив при мъжете, но не можа да стане осмият тенисист, побеждавал повече от веднъж Надал в “Голям шлем”.

Великият испанец спечели трофея в Австралия през 2009 година и се стреми да стане първият в Откритата ера с повече от един триумф във всички турнири от Шлема.

В спор за място на полуфиналите Надал ще се изправи срещу добрия си познайник на клей Доминик Тийм, който за първи път стига до тази фаза в Мелбърн, след като надделя над Гаел Монфис с 6:2, 6:4, 6:4.

"Просто се радвам, че успях да спечеля още един оспорван мач. Доволен съм, че имам възможност да продължа напред. Познавам Доминик Много добре, той е чудесно момче, голям боец. Играе много добре напоследък. Очаквам труден мач, но вярвам, че се движа в правилната посока, а и тази победа ще ми донесе още повече увереност", каза той.

Надал също изказа тъга за смъртта на Кобе Брайънт.

"Той беше един от най-великите спортисти на нашето съвремие. Заслужава аплодисменти за това, което е постигнал. Срещал съм се с него, дори бих казал, че бяхме близки приятели, благодарение и на Пау Гасол (испански баскетболист в НБА). Беше вдъхновение за всеки в света на спорта. Това е един от онези дни, който би искал да забравиш и да не са се случвал. Но той ще остане завинаги в спомените ми", каза Надал.