Матарела декларира подкрепата на Рим за пълноправното ни членство в Шенген

Новини
20:00 - 17 Април 2024
1547
Матарела декларира подкрепата на Рим за пълноправното ни членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела декларира подкрепата на Рим за пълноправното членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев.

Двамата обсъдиха развитието на отношенията между София и Рим в областта на икономиката, отбраната и сигурността, културата и образованието. Тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

Радев благодари на Италия за последователната подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, Еврозоната и ОИСР. Италианският президент Серджо Матарела се надява страната ни скоро да стане пълноправен член на Шенгенското пространство и по суша:

"Надяваме се България скоро да стане пълноправен член на Шенген. Това е от значение и ще донесе добавена стойност. Трябва да разглеждаме това решение с положителен знак. Италия ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да ускори тези процеси, доколкото е във възможностите на страната ни".

София и Рим имат сходни позиции по редица теми от европейския дневен ред.

Сред тях е проблемът с миграцията. Като държави на първа линия България и Италия подкрепят решението за приемане на Европейския пакт за убежище:

"Който дава именно една по-голяма поддръжка на страните от първа линия", каза Радев.

Радев и Матарела декларираха подкрепата на България и Италия за Киев, обсъдиха последиците от войната на Русия в Украйна, както и задълбочаващата се криза в Близкия изток:  

"И необходимостта от намиране на справедливо и устойчиво решение, което да носи мир за региона, което да гарантира сигурност и стабилност в Европа".

Утре Радев и Матарела ще посетят учебен полигон „Ново село" и ще се запознаят с дейността на Многонационалната бойна група. Италия пое ролята на рамкова държава на формированието през октомври 2022 година. Двамата президенти ще се срещнат с българския и италианския контингент.