Математик: Българите почти са изградили стаден имунитет

Новини
20:40 - 13 Януари 2022
8984
Математик: Българите почти са изградили стаден имунитет

Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления. Това заяви пред БНТ математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него, за да се измери колко хора са преболедували коронавируса, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че става въпрос за около 3,5 млн. души. Отделно ваксинираните с по две дози са над един милион.

По този начин се получават общо 4,5 млн. души, което по думи на математика е почти стаден имунитет.

Кунчев не е изненадан от данните на НСИ от националното преброяване и смята, че реалният брой на българите е около 6,1 млн. души.

Според него новият вариант на вируса - Омикрон, ще измени статистиката.

"Как да си обясним големия брой заразени - ясно го показват научните изследвания. Имаме 80% пробив при ваксинирани и 70% пробив на хората с естествен имунитет, което означава, че хората ще го карат наново масово", обясни той.

Кунчев е на мнение, че ще има нов пик на заразяване в средата на февруари и след десет дни.

Той посочи, че изглежда, че голяма част от населението го изкарва лесно и затова въобще не се регистрира. Това означава, че обикновена статистика, а именно - умножение по пет, вече няма да работи. Ще трябва да умножаваме по десет, за да разберем действителния брой на болните, поясни математикът.