Математик плаши: Вирусът ще избухне до седмица

Общество
08:29 - 11 Февруари 2021
7671
Математик плаши: Вирусът ще избухне до седмица

Още се намираме в периода на бавен растеж на новите случаи на COVID-19, но ако продължава така, този период скоро ще приключи. 1,30 е критичната стойност на репродуктивното число, сега е 1,12.

Така проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ), плаши с прогноза за развоя на коронаужаса. С други думи – когато 10 души почнат да заразяват 13 души, се тръгва на експоненциален растеж. Ще го усетите, то ще е като октомври – ноември 2020 година, добави математикът.

Ще изкараме тази седмица и вече следващата седмица ще доближим 1500 случая на ден – критичната граница, уточни Витанов пред Нова телевизия. Ако оставим нещата така, бързо ще почнат да се увеличават новите случаи. Рекордът ни като репродуктивно число беше 1,95-1,96, докато във Великобритания при пика беше 2,9 – 3.

При „британски сценарий”, говорим за над 5000 души на ден – т.е. ситуацията в Чехия, която беше, уточни Витанов. В момента Кюстендил е много близо до дифузно разпространение на коронавируса. Но вече и Пазарджик е в положението на Кюстендил. Вече около 900 000 души са се срещнали с коронавируса, изчислява Витанов, който каза, че умножава по 4 официално откритите случаи. Лятото умножавахме по 8, каза още той, но не уточни защо сега умножава по 4.

По думите на Витанов, при 2 милиона ваксинирани срещу коронавирус вече силно ще се повлияе на разпространението на COVID-19. Дори малко над 1 милион ще се види, каза той, с уточнение, че 3,5 милиона ваксинирани ефективно вече "може да ни решат проблема". Толкова е – това потвърди проф. Витанов за изчисленията на неговия колега Кит Йейтс колко точно като количество е вирусът SARS-CoV-2 в целия свят.