Матео Салвини обвини Урсула за протестите на фермерите

Европейската комисията е катастрофална по отношение на труда и правата, заяви италианският политик

Новини
17:23 - 31 Януари 2024
2263
Матео Салвини обвини Урсула за протестите на фермерите

Италианският вицепремиер и министър на транспорта Матео Салвини обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради протестите на фермерите, при които те блокират пътищата със селскостопанска техника.

Подобни протести има в много европейски страни, включително и в Италия, предаде италианската новинарска агенция АНСА и БТА.

"Фермерите по пътищата в цяла Европа имат проблем със сегашната Европейска комисия", заяви Салвини пред репортери в Европейския парламент в Брюксел.

"Комисията на Фон дер Лайен е катастрофална по отношение на труда и правата", смята той.

"В Италия работим в областите, за които отговарят националните правителства. Повечето от техните проблеми са свързани с безумните, псевдозелени европейски политики, които се отнасят до фермерите, рибарите, шофьорите на камиони", каза италианският вицепремиер.

"Ясно е, че това е Европа, която е поставила идеологията над труда", посочи той.

"Италианското правителство се опитва да направи всичко възможно, за да намери допълнителни средства за справяне с бедствията, причинени от ЕК", каза още Салвини, като допълни, че "през последните години Европа е катастрофа за хората, които спестяват пари, за собствениците на жилища, за шофьорите, за фермерите и за работниците".

На въпрос за перспективата Фон дер Лайен да изкара втори мандат начело на изпълнителния орган на ЕС, Салвини отговори:

"Аз лично не бих гласувал за това".

Междувременно днес италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида се срещна с представители на "Движението на тракторите", които протестират пред зоната на селскостопанското изложение "Фиерагрикола" във Верона.

"Срещата премина много добре", заяви Лолобриджида.