Матурата по български изтеглена от 11 милиона комбинации

52 650 зрелостници пишат по фаталната тема №13, авторът ще е ясен след приключване на изпита

Актуални новини
08:15 - 21 Май 2019
3797
Матурата по български изтеглена от 11 милиона комбинации

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката. Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата и авторът за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Темата за 41-ия въпрос е под фаталния номер 13.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се провежда в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина.

Матурата започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

След 16:00 часа в сайта на Министерството на образованието и науката ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година

За първи път през тази година, след въвеждането на матурите в 12-и клас през 2008 г., националното външно оценяване за седмокласниците и матурите за 12-и клас няма да се състоят в един ден. Изпитите за седми клас ще са през юни.

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература е днес, а вторият по предмет по избор е на 23 май.

За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на Степен на професионална квалификация (СПК) желаещите са 10 421 ученици.

Квесторите са 10 500 за изпита по БЕЛ, 9 500 за втория ДЗИ и 600 квестори за изпита по желание.

Квесторите осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците сядат на точно определените за тях места в залите.

Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят.