Матвиенко: Военната операция на Русия е насочена към демилитаризация на Украйна

Владимир Путин подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии

Новини
09:52 - 25 Февруари 2022
2110
Матвиенко: Военната операция на Русия е насочена към демилитаризация на Украйна

Специалната военна операция на Русия има за цел да спре милитаризацията на Украйна, каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, предава ТАСС.

„В съответствие със споразуменията, които подписахме с Донецката и Луганската народни републики за взаимопомощ, сътрудничество, Русия обяви специална военна операция за налагане на мир, спиране на продължаващата милитаризация на Украйна, просто не ни беше оставен друг избор“, каза Матвиенко по време на реч на VII междупарламентарен форум „Таджикистан-Русия: потенциалът за междурегионално сътрудничество”.

В четвъртък сутринта руският президент Владимир Путин заяви, че в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас е решил да проведе специална военна операция. Руският лидер подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии. На 21 февруари Путин обяви признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руските военни не нанасят удари по градовете на Украйна, военната инфраструктура е изключена с високоточни средства. Нищо не застрашава цивилното население, увериха от ведомството.