Мая хвали емигрантите ни за броя поискани секции

Манолова настоява парламентът да се събере за повече тъмни стаички зад граница

Политика
12:21 - 15 Март 2021
2532
Мая хвали емигрантите ни за броя поискани секции

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова похвали българите в чужбина за настояването им да бъдат разкрити рекорден брой секции, за да могат да упражнят правото си на глас на 4 април.

Тя отбеляза и че за разлика от българските граждани в страната, за избирателите зад граница няма гарантирано автоматично разкриване на изборна секция, без значение колко са сънародниците ни, живеещи в дадено място, нито колко са гласували там на предходни избори.

"Всеки път те трябва да подават хиляди заявления за да може да се образуват избирателни секции. На този фон трябва да аплодираме хилядите български граждани зад граница, които с активността си се пребориха за 467 секции извън страната", обобщи Манолова. 

И също като Слави Трифонов се противопостави на ограничението те да са 35 на страна, независимо от броя емигранти в нея.

"Това дискриминационно и противоконституционно ограничение беше въведено през 2016г. от мнозинството на ГЕРБ и Патриотичния фронт. През 2014г. по кодекса Mанолова, във Великобритания имаше образувани 52 секции, в които гласуваха близо 20 000 избиратели. Сега, въпреки нарастналата българска общност там, ще има открити само 35 секции. Това означава целодневни опашки и гаранция, че хиляди хора да няма да успеят да гласуват. Това е грижата за избирателните права на гражданите по модела Борисов", каза още Манолова. 

От нейната платформа настояват за спешно свикване на парламента преди официалния му край на 25 март и за незабавни поправки на Изборния кодекс така, че да се разкрият още секции в чужбина.