Мая и Корнелия скочиха: Властта изтегли тайно 4 млрд. лева заем

Политика
13:25 - 15 Септември 2020
5493
Мая и Корнелия скочиха: Властта изтегли тайно 4 млрд. лева заем

Опозиционерките на правителството "Борисов" 3 - бившата омбудсманка Мая Манолова и лидерката на БСП Корнелия Нинова алармираха за таен заем, който България е изтеглила, като емитира еврооблигации с голяма давност - една 10-годишна и една 30-годишна.

Вчера се появи информация, че се готви скандално вдигане на лимита за публичния дълг, който да надхвърли 20 милиарда, но от ведомството на Кирил Ананиев все още не са коментирали на какво се дължи това решение, нито какво е продиктувало тегленето на пореден заем. Миналия месец за пръв път се появи информация за въпросната сума.

"Властта тайно тегли днес 4 млрд. лв. дълг. Без обяснения, без дебат, без публичност, без прозрачност, без да обясни за какво. Една четвърт от този дълг или 1 млрд. лв. липсват в образованието, за да стигнем поне средното европейско ниво. 1 млрд. лв. повече за образование догодина! С този призив към властта и депутатите избрах да поздравя българите за Първия учебен ден", заяви Мая Манолова днес. 

А Нинова допълни с думите: "Правителството тегли нов заем от два милиарда евро. Никой в България не знае какво е финансовото състояние на държавата. Многократно викахме премиера в Народното събрание да даде отчет и той многократно се подигра с българския парламентаризъм. Настояваме да даде отговори на българския народ за парите на българския народ, заяви още тя и отправи четири въпроса към Борисов. Те са: Колко е външният дълг на България спрямо БВП? Колко е вътрешният дълг и междуфирмената задлъжнялост? В какъв размер е държавният резерв? и Колко пари има в Сребърния фонд?".