Мая Ма.: БСП се прегърна с ДПС и ГЕРБ, новото ляво е за редовите социалисти

Според кюстендилската фурия последното Народно събрание е върнало демокрацията в изходна позиция с връщането на хартиената бюлетина

Политика
17:01 - 04 Февруари 2023
4903
Мая Ма.: БСП се прегърна с ДПС и ГЕРБ, новото ляво е за редовите социалисти

Има нужда от левица, която да гарантира, че няма да има съюз с ГЕРБ и с ДПС. Че няма да има война с президента Радев и че ще има истинска, адекватна защита на работещите хора, на пенсионерите, на хората с увреждания, на малкия бизнес."

Tова заяви пред "Нова телевизия", Мая Манолова, лидер на гражданската платформа "Изправи се България", част от новото ляво обединение "Левицата!", което ще участва на следващите парламентарни и местни избори. На последната публична среща на обединяващите се леви присъстваха ръководствата на "Изправи се България", "Движение 21", "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), представители на БСП, както и други леви формации и граждански активисти.

Манолова заяви, че в него ще се включат леви партии, интелектуални, леви хора, граждански организации, инициативни комитети, тъй като енергията на хората за борба за социални каузи не трябвало да бъде пропилявана. Манолова подчерта, че е отправена покана и към делегатите на конгреса на БСП през следващата седмица, но че най-важни за обединението са редовите социалисти, които не искат левица, която да се коалира с тези, срещу които се бори последните 10 години.

Според нея последното Народно събрание е върнало демокрацията в изходна позиция с връщането на хартиената бюлетина и занулило отбора на промяната с преминаването на БСП при статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС. Трите партии заедно гласуваха промените в Изборния кодекс.

Манолова посочи, че трябва да се направи разграничение между парламента и служебното правителство, което постигнало някои успехи като за пример даде цената на газа, която не се повишила, както и внесените от "Лукойл Нефтохим" данъци в бюджета.