Мая Манолова атакува разпоредби от Изборния кодекс

Омбудсманът се тревожи, че се нарушават правата на избирателите

Политика
13:30 - 03 Май 2019
1564
Мая Манолова атакува разпоредби от Изборния кодекс

Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички актове на ЦИК да подлежат на обжалване е една от основните седем  разпоредби, които омбудсманът Мая Манолова атакува пред Конституционния съд.

„С въвеждане на необжалваемост на важни актове на ЦИК законодателят, в противоречие с Конституцията, поставя преграда за съдебна защита на избирателното право в нарушение на основните конституционни принципи за всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване, като създава опасност за свободното и демократично провеждане на изборите. Така извън възможността за съдебно обжалване ще останат актовете на ЦИК, с които се осигурява възможност на всеки избирател да прави справка в регистъра със своя единен граждански номер, с които се издават методически указания за работата на избирателните комисии по прилагането на кодекса и с които се публикуват резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, по избирателни секции“, мотивира се в жалбата си до КС омбудсманът.

Манолова предупреждава, че ако ЦИК в своите методически указания посочи, че контролните разписки от машините за гласуване не се броят от секционните комисии преди попълването на протоколите, то при съмнение за манипулиране на програмите на машините за гласуване, никой избирател или политическа сила няма да има възможност да атакува пред съд методическите указания на ЦИК.

Мая Манолова е категорична, че дефакто се допуска превратно да се тълкува и прилага Изборния кодекс и „пороците в методическите указания” може да рефлектират върху изборния резултат, който може да бъде оспорван едва след изборите пред Конституционния съд.

Омбудсманът подложи на критика и новоприетите текстове, с които актове на ЦИК вече ще се обжалват в местните административни съдилища, а не пред Върховния административен съд.

Омбудсманът дава на КС и отстъплението от изискването избирателните комисии да се произнасят с квалифицирано мнозинство, което осигурява принципа на политическия плурализъм. „Именно политическата неутралност на изборната администрация е гаранция за принципа на политическия плурализъм при провеждането на свободни и демократични избори“, посочва Мая Манолова.