Мая Манолова: Безхаберието доведе до двете трагедии

Политика
12:03 - 23 Ноември 2021
2545
Мая Манолова: Безхаберието доведе до двете трагедии

Дълбоки съболезнования на близките на загиналите в двата пожара снощи - в дома за възрастни в с. Рояк и на автобуса на магистрала "Струма". Обявяването на ден на национален траур е най-малкото уважение, което можем да засвидетелстваме пред смъртта на тези хора. Но не е достатъчно. Дължим им повече, пред всички ни дължим повече. Дължим отговори за това как се стигна дотук и отговорност да не се повтаря, написа във фейсбук бившият омбудсман, депутат и лидер на "Изправи се.БГ" Мая Манолова след двете трагедии. 

За нея отговорът е ясен и всичко се дължало на тоталното безхаберие. 

"Късо съединение или друг фактор за пожара, за всички ни е ясно, че хората в социални домове са зарязани на произвола без елементрани условия и дори поддръжка на електрическата мрежа. Наскоро показахме и ужаса в дом "Гергана", отново край Варна, където следите от хиляди дървеници са навсякъде, по леглата, чаршафите, калъфките, а възрастните хора са оставени в тези условия. Картината е навсякъде.

Безхаберие, лоши пътища и неадекватна маркировка са вероятната причина и за изгорелия автобус на "Струма" тази нощ, където загинаха 46 души. МВР ще разследва дали твърде голям наклон при лошото строителство на пътя не е сред факторите за трагедията. И това след признанието, че лошата настилка е спомогнала и за загубилите живота си по Искърското дефиле край Своге преди 3 години.

Настояваме за пълно разследване на причините и за двете трагедии с търсене на отговорност и последствия!", категорична бе тя.