Мая Манолова настоява за 32-и МИР за емигрантите

Политика
13:34 - 22 Януари 2021
1852
Мая Манолова настоява за 32-и МИР за емигрантите

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпрати до правната комисия на парламента законодателно предложение за промени в Изборния кодекс. Тя предлага Закон за изменение и допълнение на ИК, с който се цели въвеждането на 32 МИР в чужбина.
 
Законопроектът дава възможност за увеличаване на броя на секциите във Великобритания, които след Брекзит, с настоящата правна уредба, са само 35. Ние сме „за“ въвеждане на гласуване по пощата за българите в чужбина, но няма политическа воля за решаването на този въпрос. С измененията, които предлагаме ще се постигне главната цел – максимален брой български граждани от чужбина да могат да упражнят конституционното си право на глас, посочват от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.
 
В становище към законопроекта от "Изправи се.БГ" подчертават, че подкрепят въвеждане на видеонаблюдение или видеозаснемане на броенето на бюлетините, въвеждане на гласуване по пощата, както и въвеждане на район "Чужбина" и създаване на условия за разкриване на повече избирателни секции извън страната.
 
Със законопроекта се предлага при избори за народни представители да се създаде 32–ри многомандатен избирателен район извън страната, за да може избирателите в чужбина да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции.
 
Според предложението за организационната подготовка на МИР извън страната ЦИК ще играе ролята на РИК. Това не променя досегашната ситуация, доколкото ЦИК и сега назначава СИК извън страната и ръководи протичането на изборния процес в секциите извън страната, приема протоколите и отчита резултатите в секциите зад граница, се посочва още в законопроекта.
 
В мотивите към промените Манолова посочва, че предложението се прави с цел да се гарантира конституционното право на гласуване на българите в чужбина, по-добра и по-евтина организационно-техническа подготовка на изборния процес, намаляване на финансовите разходи за организация на изборите в чужбина.