Мая Манолова пак застана зад майките

Бившият омбудсман се включи за пореден път в протестите на родителите на деца с увреждания

Общество
18:42 - 01 Август 2020
3136
Мая Манолова пак застана зад майките

Бившият омбудсман Мая Манолова отново застана зад майките на деца с увреждания, които месеци наред искаха оставката на социалния министър Деница Сачева заради лишаването от личен асистент на близо 13 000 инвалиди. 

Майките вече са на жълтите павета. Те придвижиха оборудването си за протеста с бус, на който символично поставиха тиква с каскет. 

Манолова подкрепя родителите на децата в неравностойно положение от 2 години. Тя им помогна да променят проектозакона за личната помощ. Миналата година този документ обаче бе редактиран отново от социалното министерство.

Бившият омбудсман започна тази сутрин с протестите пред сградата на ЦИК. Заради саботирането на машинното гласуване от Централната избирателна комисия и правителството тя обяви акция, при която протоколите ще бъдат запалени. 

Акцията е във връзка с отказа на ЦИК, премиера Борисов и правителството му да обявят обществената поръчка за осигуряване на машините за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

"Машинното гласуване е решено през август миналата година и оттогава има съзнателно бездействие от ЦИК, правителството, Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев", коментира Манолова.
След местните избори тя заведе дело за касиране на вота заради фалшификации и приложи 14 тома с доказателства, между които бюлетини, протоколи и други изборни документи.

Снимки: Агнес Методиева