Мая Манолова поиска закриване на екоинспекциите

Бившата омбудсманка гледа към парламентарните избори

Политика
11:46 - 17 Октомври 2020
2133
Мая Манолова поиска закриване на екоинспекциите

Регионалните екоинспекции да бъдат разформировани и закрити, призова бившият омбудсман Мая Манолова. Според лидерката на гражданската платформа "Изправи се.БГ" те не изпълняват задълженията си, прикриват замърсителите на въздуха и се подиграват на гражданите. Нашето предложение е да бъдат разформировани тези структури и да се преосноват.

По думите на бившия омбудсман рестартът на държавата не означава само детронирането на Борисов, а и на всички институции, които не защитават интересите на гражданите. "Във всеки по-голям град в България има икономически силни субекти. Тъй като става дума за огромни печалби, институциите са на колене, с вързани ръце, в унизителната роля на пешки и не смеят да предприемат действия срещу замърсителите", коментира Манолова.

Тя добави, че „Изправи се.БГ" подкрепя протестите срещу мръсния въздух в Благоевград, както и във Враца, Велико Търново, Нова Загора и Пещера. "Настояваме пред пореден здравен министър за въвеждането на правила за отстоянието на промишлените обекти в населени места. Всеки си отваря промишлено предприятие както желае, ако е достатъчно силен го прави и без ОВОС. Благодарение на нашите настоявания беше спряна кариерата в Белащица, вероятно няма да бъде направена и кариерата в Първенец", допълни Манолова.

„Изправи се.БГ" ще участва в следващите парламентарни избори с партньорска мрежа и няма да става партия. Наши партньори в страната са граждански организации, инициативни комитети, хора с различни каузи и няколко партии, сред които ДБГ, „Волт", земеделци, социалдемократи, движение „ДНЕС" и движението на Татяна Дончева, уточни Манолова.