Мая Манолова се оплака: Налага се да върша работата на здравния министър

Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите, каза омбудсманът

Политика
15:22 - 15 Август 2019
2875
Мая Манолова се оплака: Налага се да върша работата на здравния министър

"Налага се аз и моят екип да свършим работата на министъра на здравеопазването." Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след среща с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, на която обсъдиха законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти.

"Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите", каза Мая Манолова. По думите й, това искане е обявено официално още на първите протести през месец март. "Беше поет ангажимент от министъра на здравеопазването, че ще предложи такъв проект до 20 април за обществено обсъждане и след това ще го внесе в парламента, но за съжаление няма никакво действие от страна на властта", заяви омбудсманът. Тя добави, че се налага с екипа и да изготвят такъв проект и да свършат работата на министъра на здравеопазването.

Медицинските специалисти на срещата бяха единодушни, че изготвянето на такъв закон е наложително и изказаха своите благодарности на омбудсмана Мая Манолова, като заявиха, че ако тя се кандидатира за кмет на София, ще я подкрепят, както тя ги е подкрепила. Те обявиха още, че на 11 септември ще започнат протест пред Народното събрание и няма да си тръгнат, докато не бъдат приети техните искания и не бъде приет Законът за съсловните организации.

Очаква се следващата седмица да внеса Закона за съсловните организации в парламента, добави омбудсманът. Тя уточни, че вече е минало обсъждането необходимите промени с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. "Изготвила съм проект с моя екип и с участието на представители на различни професии в здравеопазването.

Основните промени, които предлагаме, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии, както и критерии за представителност на тези съсловни организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции", поясни омбудсманът. Тя заяви, че тези предложения вече са обсъдени със сега съществуващата съсловна организация на всички медицински специалисти.