Мая Манолова завежда 6 дела за клевети, иска 300 бона

Личности
18:13 - 08 Януари 2021
7230
Мая Манолова завежда 6 дела за клевети, иска 300 бона

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова обяви, че е завела пет дела срещу популярен сайт за общо 250 хил. лв. и едно дело срещу Антон Тодоров за пет обидни по адрес на Манолова негови публикации във Фейсбук. Искът срещу Тодоров е на стойност 50 хил. лв. Общо по шестте дела бившият омбудсман настоява за обезщетение от 300 000 лева.

Исковите молби, внесени в Софийския районен съд срещу ПИК, са 4 - за шест оскърбителни и опозоряващи я според нея статии, а срещу в. "Ретро", който е част от медийната група на агенцията – една, за един клеветнически и обиден според нея материал. Претендираната от Манолова сума тя обявява, че ще предостави за благотворителни каузи, свързани с чистотата на въздуха в София, срещу презастрояването и за подпомагане на професионалното развитие на млади юристи.

За да заведе делата срещу медиата, Манолова би следвало да е платила общо 10 000 лева за съдебни такси, коментира адвокат пред Lupa.bg. Както е известно, при граждански искове се депозира 4% от претендираната сума. Според юристи най-вероятния развой на събитията е делата срещу медиата да бъдат обединени в едно от съдията, което означава, че Мая надали ще успее да получи дори една трета от исканата рекордно висока сума.

Манолова завежда и отделен иск за 50 хил. лв. срещу Антон Тодоров – бивш депутат от ГЕРБ, понастоящем служител в централата на ГЕРБ и ТВ водещ, за публикувани негови пет обидни коментара във Фейсбук през май и юни 2020 г.

Манолова обяви, че ще завежда дела срещу всяко издание, което си позволи да разпространява невярна клеветническа и позоряща информация и обиди, свързани с нея и с близките й, както и с професионалната и гражданската й дейност.