Мая натиска партиите от протеста за анти-ГЕРБ кабинет

Наши естествени партньори са ДБ и партията на Слави Трифонов, увери лидерът на "Мутри вън"

Топ
14:30 - 07 Април 2021
5067
Мая натиска партиите от протеста за анти-ГЕРБ кабинет

Мая Манолова усилено призовава партиите на протеста да се съюзят в общ кабинет, ако мандатът стигне до "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Тя настоя за вариант анти ГЕРБ във видео обръщение, излъчено във Фейсбук.

Юристката припомни конституционната процедура, според която, ако Борисов не състави кабинет, мандатът ще се връчи на втория – Слави Трифонов. „От „Изправи се.БГ“ ясно сме казали, че наши естествени партньори са партията на Слави Трифонов и Демократична България.

Във всички случаи ще настояваме да са изпълнени ангажиментите, поети към българските граждани“, каза Манолова, с което отвори темата за кабинет на малцинството. Трите партии заедно имат 91 депутати и ще им трябва подкрепата на БСП, за да съставят кабинет. От ИТН и Демократична България обаче вече настояха, че не биха приели рамо от столетницата, макар Корнелия Нинова вече да я предложи.

Манолова коментира и идеята на Бойко Борисов иска свикване на Велико Народно събрание. „Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер. Той така и не разбра, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, е необходимо да има конституционен проект. Какво ще предложи Борисов? Чл. 1 да гласи „Борисов да е премиер до живот“ ли?“, коментира Манолова.

Тя предположи, че ще има дебат по конституцията и съдебна реформа, но не по начина на Борисов. „Дали ще се свиква Велико Народно събрание, ще решим ние – партиите на протеста, които сме първа политическа сила. Този път конституционният дебат ще е с експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ“, заяви Манолова.