Мая размаха пръст към Хаджигенов: Ако ще става министър на ГЕРБ, да се маха

Политика
14:54 - 08 Април 2021
11208
Мая размаха пръст към Хаджигенов: Ако ще става министър на ГЕРБ, да се маха

Първото разцепление в „Изправи се! Мутри вън!” вече е налице. Веднага след сформирането на Народното събрание съпредседалелят на коалицията адв. Николай Хаджигеов може да се окаже извън парламентарната група на колегите си заради коментара му по-рано днес.

„Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да вземем подкрепата на ДПС - какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят - чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме”, изцепи се Николай Хаджигенов. 

Преди броени минути обаче Мая Манолова и Татяна Дончева се разграничиха от казаното от него.

„Изразеното от Хаджигенов е лично мнение, то не ангажира коалицията „Изправи се! Мутри вън!”. Нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ, ДПС БСП”, категорични бяха двете.

Мая Манолова подчерта, че адв. Хаджигенов е бил съпредседател на коалицията до провеждането на изборите, но не е задължително да остане в парламентарната група.

"Предстои да се сформира парламентарна група и да се разбере нейно ръководство. Не е задължително адв. Хаджигенов да е част от тая група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ", безапелационна беше Манолова. 

"Никакви разговори от готови "да се жертват за министри" няма да се толерират", отсече тя. 

В създаването на нов парламент, където има доста нови за политиката участници, е нужно малко по-голямо хладнокръвие при възприемането на различни изявления, каза пък от своя страна Татяна Дончева, председател на "Движение 21" и част от "Изправи се! Мутри вън!".

"Вероятно в много случаи ще става дума за не съвсем премерени думи и не съвсем добра преценка какви изводи могат да се направят. Не бих пледирала за никакви крайности, но се наложи да дадем този брифинг, тъй като реакцията на сутрешното изявление на колегата Хаджигенов и в социалните мрежи, и в журналистическите среди беше прекалено бурен. Смятам, че

ако си дадем не сто дни, но няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите, ще намерим едно по-златно сечение и едно по-умерено възприемане на изявления, които може би биха могли да бъдат по-обрани, по-разумни",

каза още Татяна Дончева.