Мая Санду разпусна парламента, свика нови избори

Актуални новини
10:35 - 29 Април 2021
3737
Мая Санду разпусна парламента, свика нови избори

Молдовският президент Мая Санду разпусна парламента и обяви предсрочни избори на 11 юли, предадоха "Ройтерс" и БТА. Тя направи това малко след като Конституционният съд отмени одобреното от депутатите извънредно положение.

"Конституционният съд позволи на молдовските граждани да изберат нов парламент", заяви Санду по телевизията.

Извънредното положение, целящо да помогне в борбата срещу разпространението на коронавируса, пречеше на Санду да свика избори, отбелязва "Ройтерс".

Прозападният президент заяви, че в сегашния парламент преобладават хора, които се противопоставят на нейните усилия за борба с корупцията и въвеждане на необходимите реформи.

Тежко противопоставяне

Извънредното положение бе поредният инструмент, с който парламентът - месеци наред опитваше да отложи новите парламентарни избори. Парламентът е разделен, но съотношението е в полза на социалистите на демонстриращия близост с Русия Игор Додон. Той бе и държавен глава, преди да изгуби президентския вот от Санду в края на миналата година.

Парламентарното мнозинство е в конфликт със Санду, която решително демонстрира проевропейския курс на Молдова, макар да държи да продължи диалогът с Русия (но и да иска изтегляне от Приднестровието). Държавният глава обвинява социалистите, че правят всичко възможно да ограничат властта ѝ.