МАЗАЛО: „Тотална некадърница” и „Тошко Цветанов” взривиха НС

Политика
10:11 - 03 Септември 2021
14807
МАЗАЛО: „Тотална некадърница” и „Тошко Цветанов” взривиха НС

Мазало в парламента! Хаосът, сътворен покрай вчерашното разглеждане на проектите за промени в Закона за НСО, продължи и днес с обиди „тотална некадърница” към Росица Кирова от ГЕРБ-СДС и „Тошко Цветанов” по адрес на шефа на ПГ на „Има такъв народ”.

Преди началото на пленарното заседание се проведе председателски съвет на парламентарни групи, за да търси изход от бъркотията. Той обаче не е постигнал нищо, ако се съди по поредната разпра, която избухна в пленарната зала.

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Ива Митева констатира, че вчерашните гласувания на законопроектите са протекли с нарушения - гласувано е по-малко от 30 секунди, не е обявен резултат, при второто гласуване е констатирана липса на кворум от водещата заседанието Росица Кирова, която обаче не е поискала прекратяване на заседанието и проверка на кворума. Това прави гласуванията невалидни, смята Митева, и затова трябва да се проведат наново.

От ГЕРБ-СДС яростно възразиха. Бившият шеф на парламента Димитър Главчев обвини Митева, че в момента няма право да води заседанието, тъй като предния ден е участвала в дебатите по законопроектите. Намеси се и Хамид Хамид от ДПС, който заяви, че и самият дебат, проведе вчера, е "нищожен", и трябва да проведе наново, преди пак да се гласуват законовите предложения. Митева обаче отказа с аргумента, че при обсъждане на законите кворум не се изисква.

От "Има такъв народ" на трибуната излезе зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, за да се извини на Митева за вчерашното си грубо отношение към нея. Направи го, след като герберите му напомниха за това.

"В нашата група сме свободни хора и си говорим като свободни хора, а не като политически лицемери, каквито сте в ГЕРБ", нахвърли се Йорданов на бившите управляващи.

Той хвърли вината за проваленото вчерашно заседание върху Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която го води, и я обвини в "тотална некадърност и некомпетентност". "При гласуването ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана", закани се накрая Йорданов.

Да защити Кирова неочаквано излезе Хамид Хамид. Той призова Ива Митева да не допуска Йорданов да обижда зам.-председател на Народното събрание, каквато е Кирова, по начина, по който обиди самата Митева.

"Г-н Тошко Цветанов вече е рецидивист в тази посока", подигравателно каза Хамид, като използва прозвището, което вчера даде на Йорданов.

Самата Кирова заяви, че познава парламентарната практика и затова е прекратила разглеждането на законопроектите.

"Ясно е, че ще направите всичко възможно, за да пазите привилегиите и на министрите, и на депутатите, и на прокурорите", нападна герберите Мая Манолова от ИБГНИ. И призова да се прекрати дебатът и да се премине към гласуване на законопроектите.

Татяна Дончева от ИБГНИ, която вчера подкрепи тезата, че няма кворум за гласуванията, сега предложи Митева да подпише законопроектите и да ги пусне на второ четене. "Няма нужда да извиваме ръцете на залата да гласува за десети път ... Това е все едно да връщате един мач назад", заяви тя. Председателят на парламента не се съгласи.

Депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха поред да се изреждат на трибуната, за да нападат Митева. След много усилия да ги възпре и да премине към гласуване, тя се предаде и прекрати временно заседанието за нов председателски съвет.

В какво се състоят предложенията:

Промените, предложени с два законопроекта на ИТН и на ИБГНИ, предвиждат редуциране на хората, които се охранят от службата. Без охрана остават главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. Според вносителите, НСО ще охранява задължително само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите - само при застрашеност.