Мъж и жена обраха музея в Ахтопол

Сред откраднатите експонати е сребърна монета с лика на Александър Велики

Култура
15:21 - 17 Юни 2020
2337
Мъж и жена обраха музея в Ахтопол

Полицията в Бургас и Царево задържа мъж и жена, задигнали осем бронзови и сребърни антични монети и накити, както и няколко глинени съдове, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол, по-известна като Гръцкото училище.

Арестуваните са на 31 и 33 г., криминално проявени.

Установено е, че бургазлиите проникнали в музея през отворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители. Чрез повдигане на витринните крадците задигнали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират, за да си осигурят пари за наркотици, разкриват от полицията.

Голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.