Мъж подава жалба срещу полицай, счупил му носа с палка на протеста срещу БФС

У нас
09:20 - 21 Ноември 2023
2361
Мъж подава жалба срещу полицай, счупил му носа с палка на протеста срещу БФС

Георги Йовчев, който е сред пострадалите на протеста срещу Българския футболен съюз, ще подаде жалба срещу полицая, който му е счупил носа с палка.

"Въпросното лице е от съседния квартал. С инициали Ц. Б. Видях го, после и на клиповете познах неговата осанка. Ще подам жалба срещу него и ще поискам да бъдат иззети абсолютно всички записи от ул. "Гурко", за да се види, че аз съм отишъл мирно на протеста и не участвам в нито една фракция. Не съм хвърлял камъни, не съм палил бусове, не съм трошил линейки", обясни Йовчев пред Би Ти Ви.

Той се включи от болничната си стая в "Пирогов", където вчера е бил опериран.

"Към 22,28 часа жандармерията заплаши, че ще използва водното оръжие срещу мен и останалите 20-25 човека, които бяхме останали на Младежката палата. Наредиха ни да се разпръснем и аз се зачудих защо го искат, при положение, че ние сме изключително малко хора и не правим абсолютно нищо. Аз скандирах "Оставка", пиех бира и бях с малкия си брат", разказа Йовчев. Жандармерията подгонила хората. "В един момент ме свалиха на земята и започнаха да ме бият. В момента, в който ме оставиха, аз се изправих. Един от полицаите ме удари през ръката, телефонът ми падна и се счупи, после ме удари директно в носа с палката", обясни още той.

Още когато усетил напрежението отсреща, той започнал да снима. Затова и не очаквал да бъде проявено насилие срещу него.

Подадох заявлението с една единствена цел - протестът да бъде законен, обясни Ивайло Гроздев. Той самият не познавал организаторите на събитието, но решил да подаде заявление до Столичната община. Гроздев отрече да е част от агитка, както и да е подстрекавал към насилие на протеста.