Мъж се самозапали пред сградата на правителството в Загреб

Топ
16:04 - 11 Юни 2024
1995
Мъж се самозапали пред сградата на правителството в Загреб

Мъж се поля тази сутрин с бензин в центъра на Загреб и се запали, съобщиха хърватските медии. Инцидентът стана пред сградата на хърватското правителство, в момент когато се е провеждало заседание. 

"Мъжът, който се самозапали пред сградата на правителството във вторник сутринта, е с опасност за живота, с изгаряния четвърта степен по цялото му тяло и прогнозата е лоша", заяви ръководителят на клиниката по травматология в Загреб  Динко Видович, цитиран от Хина.

"Въпреки бързата реакция на Спешна медицинска помощ и предприетото интензивно лечение, пациентът е с опасност за живота поради степента и тежестта на изгарянията. Следим състоянието му, той е в реанимация за изгаряния и това е всичко, което можем да кажем в момента“, каза Видович на пресконференция пред болницата, където пострадалият беше приет. "Работим с тежки изгаряния много често, но не сме имали подобен случай през последните няколко години“, каза той.

Пациентът, роден през 1967 г., се наблюдава от трима лекари, каза Видович и добави, че той е в безсъзнание и е интубиран. "Прогнозата е лоша, но ще направим всичко възможно, за да го спасим“, добави той.

Полицията е била уведомена в 9:37 часа днес, че мъж се е самозапалил на площад "Сан Марко", в близост до сградите на правителството и парламента. Той е направил това извън района, който е отцепен с метални бариери, след като мъж стреля по сградата на правителството през 2020 г. Според очевидци мъжът е дошъл до металната ограда и се е залял със запалителна течност, с което се е самозапалил. Първи на помощ му се притекли полицаи, които се опитали да потушат огъня, след което пристигнала линейка, която го откарала в болница.

Води се полицейско разследване, отбелязва Хина.

Говорителят на хърватското правителство Марко Милич  заяви днес, че всички в правителството са били разтърсени от новината, че мъж се е самозапалил на площад "Сан Марко", където се намира сградата на правителството, добавяйки, че полицията и всички съответни служби са реагирали светкавично, за да помогнат на мъжа възможно най-бързо.

"Веднага след като бе уведомен за това злощастно събитие, премиерът и министрите на финансите и на икономиката, които по това време бяха на среща в правителството, отидоха на мястото на инцидента, за да видят какво се е случило, докато лекар от близка клиника вече е оказвал първа помощ на пострадалия“, каза Милич.

"Води се криминално производство, след което ще имаме по-ясна представа за всички обстоятелства около това трагично деяние", допълни той.