Мъж запали димка и прездизвика суматоха в индйския парламент

Свят
17:21 - 13 Декември 2023
1587
Мъж запали димка и прездизвика суматоха в индйския парламент

Мъж скочи в зоната на депутатите на индийския парламент, извика лозунги и запали самоделна димка в сряда, което представлява голям пробив в сигурността на 22-ата годишнина от смъртоносната атака срещу комплекса, предава "Ройтерс".

Телевизионният канал на парламента показа как млад мъж, облечен в черно сако и тъмен панталон, скочи от галерията за посетители в зоната за сядане на депутатите в долната камара, докато говори един депутат, покатери се по масите и излезе на пътеката.

Той беше заобиколен от служители по сигурността и законодатели и хванат на пътека, когато запали самоделна димка, скрита в обувките му, освобождавайки гъст бял и жълт дим, казаха депутати.

Четирима души, включително мъжът, са арестувани, съобщиха властите.

"Всичко се случи за половин минута или една минута", каза Раджендра Агарвал, депутат от управляващата партия Бхаратия Джаната, който председателстваше парламента, пред телевизионния канал CNN News 18, добавяйки, че е видял и втори човек в галерията за посетители опитвайки се да скочи в зоната на законодателите.

"Няма съмнение, че това е голям пропуск в сигурността.

Законодателите казаха, че нарушителят е крещял лозунги, които те не са могли да разберат, и е имало звук и малко дим.

Премиерът Нарендра Моди не беше в парламента по това време.

"Очаквах, че може би ще взривят нещо, ще стрелят някъде", каза Судип Бандиопадхиай, депутат от Конгресната партия на Тринамол, пред новинарската агенция ANI, в която Ройтерс има миноритарен дял.

"Това е сериозен пропуск в сигурността. Как са влезли... изпускат дим, суматохи", каза той.

Долната камара спря работа скоро след инцидента, но възобнови дейността си около час по-късно.

Председателят Ом Бирла каза на членовете, че разследванията са установили, че димът, изпуснат от мъжа, е бил "обикновен дим, само за да предизвика сензация". Двама души са арестувани от вътрешността на сградата и двама извън комплекса, каза той.

Няма изявление от правителството или правоприлагащите органи.

Инцидентът е станал в новата сграда на парламента с висока степен на сигурност, открита от Моди през май.

През 2001 г. повече от дузина души, включително петима въоръжени мъже, бяха убити при нападение срещу старата сграда в същия комплекс, за което Ню Делхи обвини базираните в Пакистан екстремисти.

След атаката съперниците с ядрено оръжие Индия и Пакистан мобилизираха един милион войници от двете страни на границата си и бяха на прага на война, преди месеци на глобална дипломация да я предотвратят.