Мъжът на Фандъкова й помогнал в битката с рака

Педиатърът насила завел кметицата на лекар

Изповеди
10:40 - 13 Октомври 2019
26141
Мъжът на Фандъкова й помогнал в битката с рака

Настоящият кмет на София и кандидат за пореден мандат Йорданка Фандъкова разказа за един от най-трудните периоди в живота им – битката с рака на гърдата. В интервю за предаването "Тази събота и неделя" тя сподели, че първият човек, на когото е споделила за болестта си, е мъжът ѝ - д-р Юри Фандъков, който е педиатър. Заради работните й ангажименти почти насила я закарал на лекар. Столичният кмет разкри, че е безкрайно благодарна на мъжа й, че й е спасил живота.

След операцията тя останала само десетина дни вкъщи и тръгнала на работа. "Не можех да я накарам насила да остане вкъщи. Тя е такава, щеше да е нещастна", разкри съпрутът на Фандъкова.

„Аз инициирах най-голямата скринингова програма за профилактика на рак на гърдата – всяка година около 5 000 жени се преглеждат по нея в София при най-добрите лекари в най-добрите болници. Целта е да създадем навик в жените”, коментира кандидат-кметът.

Съпругът на Йорданка Фандъкова й се обажда, за да й даде сигнали за нередноости в София. Но много често ми се случва да съм закъснял и работата по тях вече да е започнала, разказа още Юри Фандъков. Той за първи път се показва в телевизионно интервю с кмета на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова.

Двамата се познават се от 40 г., още докато били в 10-и клас в руската гимназия в София. Оженили се 1981 г. Няма рецепта за дългия ни брак. Обича ме, подкрепя ме, всеки си има своя личен и професионален живот, казва Фандъкова. Съпругът с усмивка допълва: "Първо, човек трябва да извади малко късмет, после важното е разбиране и компромис." На въпрос на водещата какво го е привлякло в ученичката Йорданка и как се е влюбил в нея, Юри признава: "Тя е хубава жена. По-късно с времето откриваш и други качества."

Йорданка и Юри като млади. Снимка: Личен архив


Фандъкова пък си спомня, че е харесала всичко в него. Били в една компания – и така всичко се случило. След гимназията тя завършва руска филология в Софийския университет, а Юри – медицина.

Когато завършили висшето си образование, се получило нещо много забавно. "По онова време имаше разпределение. Понеже бях с малко дете, мен ме оставиха в София, а пък съпругът ми, който е от София, го изпратиха в Самоков за 3 години. И стана много интересно той да живее при моята майка, аз - при неговата", спомня си кандидатът за кмет.

"Лекар съм, педиатър. Работя в софийска болница, имам частна практика", разказва Юри. Признава, че не е мечтал да учи медицина. Станало случайно – по логистични причини. Юри има по-голяма сестра, която учила в Минногеоложкия институт. В един студен ден му се наложило се да я види в института. Като видял дългата ливада, която трябвало да мине пеша, за да стигне дотам, се ужасил. Тогава се сетил, че на 10 минути пеша от дома му има друг университет - Медицинският. Така решил да учи медицина.

Йорданка и Юри имат една дъщеря и двама внуци. Надяват се, че са били добри родители. Юри заяви, че е бил строг към дъщеря му, но много глези нейните наследници.

Фандъкова е била учител по руски език, а преди близо осем години оставя поста на директор на Втора немска гимназия, за да стане кмет.

Семейство Фандъкови в студиото на предаването "Тази събота и неделя"


„Сега срещам много мои ученици, много се гордея с тях. Аз бях млад учител, но държах да дисциплината. Всички те станаха успешни хора, много от тях с образованието си се връщат от чужбина и това много ме радва, защото това означава, че градът ни се развива”, посочи тя. По думите ѝ случайно е станала учител, не е било нейна мечта. Впоследствие учи и бизнес администрация, което ѝ помага в работата на кмет.

Според Юри Фандъков съпругата му работи средно по 12 часа на ден. „Той също има дежурства, а на мен ми се налага да ставам и да излизам през нощта – ангажиментите ни са сериозни. Животът ни е динамичен”, допълни Йорданка Фандъкова.


На снимката горе: Д-р Юри Фандъков