Мъжът със заложниците в Благоевградско е лежал в психиатрия

Общество
14:05 - 04 Октомври 2023
1246
Мъжът със заложниците в Благоевградско е лежал в психиатрия

Мъжът, който се барикадира в санданското село Вълково, е криминално проявен и е лежал в психиатрична клиника. Това обяви главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев. Очаква се днес да му бъде повдигнато обвинение за опит за убийство и противозаконно лишаване от свобода.

В продължение на няколко часа 41-годишният мъж държа за заложници бившата си съпруга и нейната майка. Имаше и ранен човек – бащата на партньорката му. След преговори с психолози и полицаи мъжът се предаде. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за опит за убийство, обясни още главният секретар на МВР. 

"Искам да успокоя българската общественост, че приключихме успешно заложническата криза, която беше съпътствана с опит за убийство на мъж на 70 години. Извършителят е задържан и неутрализиран", посочи главният секретар.

„Мъжът е криминално проявен, на 41 години, от Лом. Днес е дошъл, за да уговаря своята годеница да се върне при него. Тоест - мотивът за стрелбата и последвалото похищение е изцяло ревност. Деянието е извършено с два незаконни пистолета. Двете жени, които бяха похитени, са живи и здрави”, допълни Коцев.

Сигналът за случващото се е подаден около 17:20 ч. от самия извършител, посочи директорът на ОДМВР – Благоевград Даниел Димитров. В акцията по обезвреждането на мъжа се включиха и служители на СОБТ. 

Съседите чули изстрели и отишли да видят какво се случва в къщата. Те също били заплашени с пистолет. „Стреля по въздуха един-два пъти. Извиках, излязох навън и започнах да викам, за да се съберат хора. Събраха се много, но той като започна да стреля, всички се скриха”, разказва Лидия Топалова, която живее наблизо.

Двете жени са без физически наранявания. Простреляният мъж, настанен в „Пирогов”, е в тежко състояние, но от болницата не дават повече детайли.