Мъжете изчезват ?

Y-хромозомата няма да я има след 4,6 млн. години

Мистика
08:11 - 21 Юли 2020
6054
Мъжете изчезват?

Учените отдавна говорят за факта, че хората могат да загубят хромозомата, която определя мъжката принадлежност. Скорошно проучване на биолози от Дания и Съединените щати отново отваря тази тема: според техните изчисления Y-хромозомата при хората може напълно да изчезне за 4,6 милиона години. Какво ще се случи с мъжете?

Повечето от нашата генетична информация се съдържа в хромозомите, които се намират в ядрото на всяка клетка. Човек, принадлежащ към определен пол, се определя от комбинацията от двете му полови хромозоми. Обикновено са обозначени с буквите X и Y. Тази система за определяне на пола работи не само при хората, но и при по-голямата част от бозайниците. Комбинацията XX задава развитието на тялото според женския тип, XY - според мъжкия.

Тези две хромозоми не са сходни помежду си нито по форма, нито по генен състав, въпреки че първоначално са с еднакъв размер и съдържат едни и същи гени. Проблемът е, че Y хромозомата се предава само от баща на син, което означава, че гените в нея не могат да се комбинират, поради което се натрупват отрицателни мутации. С всяко поколение те все повече и повече водят до разграждането на тази хромозома.

Като цяло мъжката хромозома съдържа много малко полезни гени. Най-важният от тях е генът SRY, който определя мъжкия пол на организма и служи като генетичен "превключвател" за неговото развитие в мъжкия модел. Има и гени, необходими за нормалното образуване на сперма. Всички останали са генетичен боклук. По време на цялото съществуване на Homo sapiens, неговата Y-хромозома вече е загубила 1393 от 1438 гена, които първоначално е съдържала и този процес продължава. Затова учените многократно са изразявали опасения, че човешката Y-хромозома може напълно да изчезне след няколко милиона години.

„Мъжете напълно ще загубят в битката между половете. Процесът вече е започнал", казва Джени Грейвс, професор в Австралийския национален университет. Тя предвижда това да се случи до 5 милиона годин, като се позовава на примери от животинското царство. Някои видове гризачи вече са загубили Y-хромозомата: японският бодлив плъх, закавказкият вол и др.

Според най-новото проучване, публикувано от група учени от Дания и Съединените щати процесът на загуба на мъжката хромозома е съкратен на 4,6 милиона години. Въпреки че Y-хромозомата е разработила няколко механизма, които трябва да забавят процеса на нейното изчезване, изследователите са сигурни, че това няма да я спаси. В научната общност има дълъг дебат по този въпрос.

„Не за първи път се съобщава, че Y-хромозомата ще изчезне и мъжете ще изчезнат с нея. Като основание се изтъкват факта, че след като човешките предци са имали две полови хромозоми с еднакъв размер, а след това една от тях, която определя мъжкия пол, започва загубата на гени и намаляването по размер", коментира ръководителят на лабораторията за анализ на геномите в Института по обща генетика на Русия Светлана Боринская. Тя е категорична, че няма да се стигне до заличаване на мъжкия пол.

Първо, не всеки процес непрекъснато върви в една посока. Например, детето активно расте след раждането. Трябва ли да заключим от това, че той ще расте през целия си живот и ще нарасне до такъв размер, че няма да пропълзи през никоя врата? В еволюцията намаляването и увеличаването на размера също не е безкрайно и има своите граници. Второ, самото присъствие на отделна хромозома, която определя мъжкия пол, изобщо не е необходимо в природата. Има видове, при които мъжете нямат такава хромозома, те просто имат една по-малко хромозома от женските. И сексът обикновено не се определя от хромозоми, а от външни условия. Оттук и изводът, че изследването на еволюционната история на Y-хромозомата е много интересно, но не дава никакви плашещи прогнози.

Някои видове гризачи вече са преминали през този сценарий, без да е станало заличаване на мъжките. Не е изключено човечеството да следва същия път.