Мъжете са по-забавни от жените, категорични са психолози

Обществото обезсърчава момичетата да развиват и изразяват своя хумор, показало проучването

Новини
10:01 - 04 Ноември 2019
1678
Мъжете са по-забавни от жените, категорични са психолози

Американски психолози издигнаха съперничеството между половете на ново ниво, като на базата на анализ на предишни изследвания обявиха, че мъжете общо са позабавни от жените, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Това раздразни много някои комички. Датчанката Софи Хаган написа в Туитър, че изследването е невежо, а шотландката Елинор Мортън каза, че това е "още едно досадно проучване". Трета - Марина Бай, го определи като излишно и заяви, че психолозите биха могли да използват времето си за нещо полезно.

Психолозите от университета в Абъристуит и от университета на Северна Каролина са анализирали 28 предишни изследвания, които са определили доколко забавни са участниците в тях - общо 5057. В повечето доброволците е трябвало да напишат остроумна забележка към рисунка. Оценявани са анонимно. Резултатът е, че 63 процента от мъжете са по-забавни от средностатистическата жена.

"Фактът, че мъжете средно са по-забавни от жените, не означава, че всеки мъж е по-смешен от всяка жена - заяви психологът д-р Грийнгорс от екипа.

Има много велики комички, като Сара Силвърман, Тина Фей, Али Уонг и много много други. Всички тези велики комички са по-забавни от 99,9 процента от мъжете".

Психолозите обясняват защо способността за хумор е различна при мъжете и жените с предубедеността на обществото.

"Възможно е това отношение да е толкова широкоразпространено, че въздействието на обществото да обезсърчава момичетата и жените да развиват и изразяват своя хумор. Така жените се възприемат като по-малко забавни", твърди д-р Грийнгрос.

Той добавя обаче, че данните за това са малко. От друга страна хуморът има своята роля и при избора на партньор, продължава д-р Грийнгрос.

Жените, които поемат повечето негативи на възпроизвеждането, са доста по-придирчиви в избора. Хуморът, който насочва към интелигентност, остава желано качество у партньора. Мъжете пък предпочитат жени, които се смеят на шегите им.

"Това означава, че в еволюционната история мъжете е трябвало да си съперничат повече, за да впечатлят жените с хумора си" каза д-р Грийнгрос