Мечки нападат хора в Северна Македония

Балкани
12:46 - 10 Април 2024
2696
Мечки нападат хора в Северна Македония

Пастир е бил нападнат от мечка в землището на село Оморани, в планината Мукос (средният дял на Бабуна планина), когато връщал стадото крави от паша късно следобед в неделя. Това съобщават, цитирани от БТА, медиите в Северна Македония, позовавайки се на информация на Центъра за управление на кризи в страната. 

Според информацията мечката е повалила 61-годишният мъж, който има ухапвания по гърба, тялото и двата крака и е бил спасен от двете му кучета, които успели да  прогонят животното.

Според информацията мъжът е успял да се върне в планинската си колиба, но вероятно от преживяния шок е загубил съзнание и не се обадил веднага за помощ, докато на място не отиват близките му, които не успели да осъществят връзка с него по телефона, и го завеждат в болница. 

Мъжът е с фрактура на единия крак, раните са обработени в болницата във Велес и в следобедните часове на вчерашния ден е освободен за домашно лечение. 

Близки на семейството са съобщили, че през последните три години стадото неколкократно е било нападано, а през последната година три крави и няколко телета са убити от мечка. 

През октомври миналата година мечка нападна и  76-годишен мъж от село Пласница, община Македонски брод, който приседнал на пътя, след като брал дренки, а мечката го бутнала на земята. Във видео на Центъра за управление при кризи мъжът показа рани на хълбока и разказа, че виковете му били чути от ловци, които били наблизо, а изстрелите, произведени във въздуха, изплашили животното и то избягало.  

През лятото на 2023 г. пък  заради множество случаи, при които мечки в Национален парк Маврово бяха засечени да слизат в селата и дори да влизат в дворовете на къщите в търсене на храна, както и случаи на убити домашни животни в района, жителите на община Маврово и Ростуше поискаха да бъде обявено извънредно положение в общината.  На заседание на правителството бяха взети такива мерки, които въпреки препоръките на Центъра за управление при кризи не включваха отстрел на мечки, които са защитен вид в Северна Македония.