Мечки нападат крави и телета в Баните, жителите в шок

Любопитно
16:11 - 02 Юни 2020
3794
Мечки нападат крави и телета в Баните, жителите в шок

11 нападения на мечки върху животни и пчелини в община Баните само за един месец - за това алармира смолянският сайт "Отзвук". Нанесените щети са на стойност 10 160 лв. 

Това накара Държавното горско стопанство в Славейно да поискат отстрел на две проблемни мечки. 

На 28 април т. г. са били унищожени три пчелни семейства край село Вишнево.

За времето от 1 до 9 май в района на село Гълъбово мечка е убила крава, пет телета, две овце и яре.

Нападенията продължили и в землището на Давидково, където са били унищожени кошер и две пчелни семейства. На 20 май в село Сливка са били убити крава и овца.

Според комисията, изготвила предложението до МЗХ, нападенията на кафява мечка върху домашните животни в района на община Баните през последните два месеца ескалират. Специалистите са категорични, че става въпрос за най-малко два проблемни екземпляра, тъй като два от случаите са на една и съща дата – 15 май, но на различни места отдалечени едно от друго на около 7 км.

От РИОСВ Смолян съобщиха днес, че през месец май са проверени 23 сигнала за щети от кафява мечка. Установени са 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни.

За нападенията и за нанесените от тях щети са представени протоколи, а комисията към Регионалната дирекция по горите в Смолян е изпратила предложение, като се очаква крайното решение на Министерството на земеделието и храните.