Мецола дава кураж на Западните Балкани за еврочленство

ЕС
16:57 - 04 Октомври 2023
2097
Мецола дава кураж на Западните Балкани за еврочленство

Европейското бъдеще на Западните Балкани е наложително като геостратегическа инвестиция в една стабилна, силна и обединена Европа, основана на общи ценности, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола пред агенция "Фена".

Тя смята, че Съюзът не е завършен без Западните Балкани и че разширяването е най-мощният геополитически инструмент на ЕС. Както заяви тя, разширяването е стратегическа, дългосрочна геополитическа инвестиция в европейския мир, сигурност, стабилност и просперитет и е печеливша ситуация за всички.

"Трансформиращият ефект на разширяването е безспорен. Потенциалът на членството в ЕС дава значителен тласък на промените, които са необходими за подобряване на управлението, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на свободата на медиите и създаване на подходящ климат за процъфтяване на гражданското общество", заяви Мецола.

Тя подчерта, че войната в Украйна има страничен ефект за ускоряване на процеса на разширяване и не е съгласна с мненията, че няма ясна политическа воля на ЕС за разширяване към Западните Балкани.