Медици облякоха торби за боклук, вместо защитни облекла

Белите престилки огорчени, че техен колега е починал заради липса на предпазни средства

Новини
11:30 - 30 Март 2020
4695
Медици облякоха торби за боклук, вместо защитни облекла

Медицински сестри в болницата Маунт Синай в Ню Йорк облякоха торби за боклук, за да се предпазят от коронавируса заради дефицита на защитни облекла за еднократна употреба. Белите престилки са били принудени да работят с едни и същи предпазни дрехи  както с пациенти, носители на вируса, така и с незаразени. 

Ако бяха разполагали с адекватен и достатъчен защитен материал, за да не се заразят с коронавирус, един от техните колеги нямаше да умре, а той почина миналия вторник от Covid-19, съобщава "Ню Йорк Поуст". По този повод вестникът излезе със заглавие на челна страница "Третирани като боклук".

Недостигът на защитен материал за здравния персонал, проблем, който засяга всички, принуди медицинските сестри в нюйоркската болница да да прибегнат до торби за боклук, за да се предпазят от коронавируса, тъй като им липсват достатъчно облекла за еднократна употреба. Те били принудени да работят с едно и също защитно облекло както с пациенти, носители на вируса, така и с такива, които не са заразени.

Изображението на три медицински сестри, облечени в черните пластмасови торбички и кутията, в която все още се държат в ръка, беше публикувано във Facebook, за да разобличи ситуацията. Четири дни по-късно един от техните колеги почина на 48 години. Той на 17 март бе приет в болницата със симптоми на болестта. Следователно някои от тях обвиняват болничните власти за смъртта му.

Говорител на болницата показа несъгласието си пред медиите в Ню Йорк и увери, че служителите ѝ разполагат с подходящото оборудване и са защитени, предава "Канал 3".

В САЩ пандемията се разраства бързо: с близо 70 000 заразени и повече от хиляда мъртви, според университета "Джонс Хопкинс". Почти половината от заразените се намират в щата Ню Йорк.