Медици от видинската болница подадоха оставка

Унизително заплащане и недостиг на кадри са главните причини за колективното напускане

Актуални новини
11:54 - 01 Юли 2019
2414
Медици от видинската болница подадоха оставка

Медици от болницата във Видин подадоха колективна оставка, пише zdrave.net. След месеци на финансови проблеми и активни протести 109 медицински сестри, рентгенолози и лаборанти обявиха, че напускат. Към тях се присъединяват и шестима лекари, включително двама завеждащи отделение.

Основните аргументи на напускащите са унизително заплащане и недостиг на кадри. Според тях решенията на проблема са изчерпани след срещите между ръководството на болницата и здравния министър преди дни.

Днес БНР информира, че граждани излизат на протест с искане да се запази целостта на останалата вече единствена болница в областта.

Ако се стигне до преструктуриране във видинската болница, то ще е под ръководството на здравното министерство, коментира директорът й Цветан Василев пред БНР. Според него има отделения, които и сега не работят добре.

"Аз съм съгласен с министъра, че има отделения, които не работят както трябва. А не работят, защото няма лекари. Това са различни неща. Едното са факти, другото са евентуални бъдещи действия, които въобще не са коментирани. Ако ще се решава нещо, то ще се решава в бъдеще време и всичко ще се прецизира, анализира и така", допълни той, цитиран от БНР.

Припомняме, Кирил Ананиев обяви, че е възможно да се мисли за преструктуриране на болниците в Северозападна България. Той уточни, че това не означава, че болници ще бъдат закривани.