Медици от ВМА искат ясна политика за трансплантациите

Актуални новини
15:45 - 14 Октомври 2019
2341
Медици от ВМА искат ясна политика за трансплантациите

Не може цял живот и през цялото време процесът по трансплантациите да бъде управляван от ентусиазма на група хора - събрали се единомишленици. Трябва да има ясно изразена политика в тази насока. За това настоя началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по повод Европейския ден на донорството.

Той изтъкна, че не може изкуствено да бъде създаден център по трансплантации, където "никога да не виждали черен дроб, бъбрек или бял дроб". 

"Това не е сериозно и не бива да имаме такъв уклон в организирането на тази дейност", призова проф. Мутафчийски, според когото имало опити и за други центрове да се включат, но за съжаление - неуспешно. 

По думите му ангажиментите, свързани с белодробните трансплантации, са свързани с пулмолози и ендоскописти, които извършват подбора, оценката и приготвянето на пациентите за трансплантации. Това е една от най-тежките дейности, защото пулмолозите и ендкоскопистите първи забелязват признаците за проблем и изследват. От това зависи колко дълго ще преживее човекът, който е получил трансплантираният орган.

Във ВМА освен че се извършват успешно трансплантации, постхирургичното проследяване на пациента е на много високо ниво, защото екипите са на много високо ниво, похвали генерал Мутафчийски работата на лекарските служители в болницата.

"Нашият трансплантационен център притежава тези умения, като никой друг в България", акцентира медикът. 

В рамките на отбелязването на Европейския ден на донорството генерал Мутафчийски благодари на тези хора, които са решили да дарят органите на своите близки.