Медици проучват нова стратегия срещу ХИВ 

Тества се замяната на всекидневния прием на медикаменти с инжекция веднъж месечно

Новини
16:45 - 16 Март 2019
2586
Медици проучват нова стратегия срещу ХИВ 

Революцията в лечението на ХИВ продължава. На конференция в Сиатъл лекари оповестиха резултатите от две независими проучвания за евентуалната замяна на всекидневната доза медикаменти с инжекция веднъж месечно при заразени с вируса.

Резултатите изглеждат обнадеждаващи.

ViiV Healthcare обявиха, че инжектирането с удължено освобождаване действа за неутрализирането на вируса точно както хапчето, приемано всеки ден. Проучването също така установило, че участниците предпочитат  инжектиране веднъж месечно, вместо ежедневната терапия под формата на таблетки.

Сега носителите на ХИВ трябва да приемат всеки ден хапче, което държи вируса под контрол и не му позволява да се размножава. Замяната на тази схема с еднократна в рамките на месец инжекционна антивирусна терапия несъмнено ще направи живота на живеещите с ХИВ по-лек. Специалистите обаче изтъкват, че още сме далеч от тази форма на лечение. Необходими са допълнителни проучвания и тестове, преди терапията да стане широко достъпна.

Проучванията носят надежда и за потребителите на PrEP — схема за всекидневен прием на хапчета, предназначена да предотврати предаването на ХИВ. Инжекционната терапия може да се окаже ефективна и като форма на профилактика.

PrEP (Pre-exposure prophylaxis — преекспозиционна профилактика) е таблетка, която предпазва срещу ХИВ. Приема се всекидневно и експертите са на мнение, че много по-ефективно предпазва от вируса, отколкото презервативите. PrEP се прилага в САЩ от 2012 г., а в Европа от 2016. Най-популярният медикамент от тази група е “Трувада”, но цената от около $2000 месечно я прави недостъпна за мнозина. Вече са достъпни и генерични варианти на много по-достъпна цена.

Само преди дни дойдоха новините за още двама души, излекувани от ХИВ. За втори път в историята пациент беше избавен от ХИВ след трансплантация на костен мозък. Същата схема е приложена и при третия пациент. Същественото е, че донорите и на двамата пациенти са с генетична мутация, която ги прави резистентни към вируса.  Счита се, че около 8% от българите носят дефектния ген и това им осигурява естествена защита от заразяване с вируса. Мутацията не позволява образуването на белтъка, чрез който ХИВ се свързва със специфичен рецептор по повърхността на Т-клетките, за да навлезе в тях.