Медици се лекували от COVID-19 в болница и получавали заплати

Актуални новини
15:42 - 11 Юни 2021
1529
Медици се лекували от COVID-19 в болница и получавали заплати

Медици от белодробната болница в Благоевград са се водили хоспитализирани с коронавирус в същото здравно заведение и едновременно с това са получавали заплати и бонуси. Това е установила проверка на Здравната каса.

Става въпрос за 23-ма души от 36 работещи в бившия Тубдиспансер.

Те били настанени в COVID отделението по различно време миналата година и за всеки един касата е плащала стойността на клиничната пътека. Констатирано било, че има мнимо лечение на фиктивни болни, някои пациенти с белодробни заболявания били с непълна документация и здравните им досиета липсват снимки и други изследвания.

Лекарка от друг град е разчитала снимки дистанционно и не е идвала в болницата, пише dir.bg. 

Преди дни полиция и прокуратура влезе в здравното заведение и иззе компютърна техника и документация по досъдебно производство, свързано с безстопанственост, но няма още повдигнати обвинения.

"Случаи на медици, които лежат с коронавирус в болница и в същото време помагат на колегите си при лечението на други болни, бяха показвани по медиите като героични. Не виждам защо това да не е ставало и при нас. Получих констативния протокол на Здравната каса. Очаквам да ни наложат някакви наказания, твърдят, че са намерили някакви нарушения, ние ще обжалваме в съда. Досега сме имали няколко дела с касата и сме ги печелили", каза управителят д-р Петър Георгиев и отказа повече коментар.

Той обаче е категоричен, че ако се стигне до прекратяване на договор с касата за някои от клиничните пътеки, болницата върви към закриване.