Медици спасиха близнаци след усложнение на триплодна бременност

Подобна вътрешно маточна операция се извършва за пръв път в България

Актуални новини
20:14 - 10 Юли 2024
4471
Медици спасиха близнаци след усложнение на триплодна бременност

Акушер-гинеколозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ и МК „Д-р Щерев“ спасиха близнаци след тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност. Информацията е от „Майчин дом“. Извършената операция се прави за пръв път в България. Тя даде шанс за живот на двете здрави бебета, съобщиха от Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".


Операцията е извършена в Отделението по фетална медицина на частния Медицински комплекс „Д-р Щерев“, а продължаващата бременност e проследявана от проф. д-р Иван Костов до раждането на близнаците в „Майчин дом“. 

Заради усложнения на състоянието на едно от бебета е била дадена препоръка бременността да бъде прекъсната. Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две.

Майката - Бедрие Реджебова от Търговище, решава да потърси второ мнение.  и го получава от проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“. Медикът дава надежда, че бебета могат да бъдат спасени. Проф. Костов се свързва с доц. д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която заедно със своя екип в рамките на 24-часа извършва диагностика и сложна операция за лазерно разделяне на плацентата.  

„Двете бебета чрез общи съдове отдават кръв на третото бебе, неговото сърце се натоварва и то започва да акумулира течности в различни части на тялото. И тъй като състоянието на едното бебенце беше крайно критично, с минимални шансове да възстанови жизнените си показатели, разделянето на плацентата беше ключовият момент, в който да дадем шанс на здравите бебета да живеят", обясни доц. д-р Петя Чавеева.

След спасяващата вътрематочна операция бременността е проследявана от проф. д-р Иван Костов, когато животът на бебетата е спасен за втори път в „Майчин дом“.

В 29 гестационна седмица се раждат две здрави момиченца - Бесте и Хелин, с тегло 950 грама и 850 грама.

Бебетата са стабилизирани, вече дишат сами, захранени са и наддават адекватно под грижите на екипа неонатолози от Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“.

„Когато има доверие между лекарите и пациентите и в двете посоки, имаме щастлив край. Пожелавам на родителите още деца!“, каза за финал проф. д-р Иван Костов.

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000, информират от болницата.