Медицинските сестри си взели отпуск, за да окупират Партийния дом

Новини
10:03 - 07 Март 2020
5571
Медицинските сестри си взели отпуск, за да окупират Партийния дом

Петте медицински сестри, които окупираха Партийния дом – втората сграда на Народното събрание, висяха по первазите на прозорците и влязоха в схватка с цяла армия охранители на НСО, преди снощи да напуснат сградата след 30-часова окупация, са си взели платени годишни отпуски, за да реализират протеста си.

Медицинските сестри Мая Илиева, Бойка Анастасова, Димитрия Димитрова, Надежда Маргинова и Мариета Шарапчиева предизвикаха противоречиви реакции с окупацията на Партийния дом. Мнозина представители на властта намекнаха за умишлен сценарий с драматичното едночасово висене на перваза на прозореца на Партийния дом на рехабилитаторката от „Пирогов” Бойка Анастасова. Нейната изява бе предавана директно в сутрешния ефир на Би Ти Ви, а водещия Хекимян влезе в ролята на психолог, за да я убеждава да се прибере. Макар прякото излъчване на подобни критични ситуации да противоречи на етичния медиен кодекс, самите медицински сестри настояваха за телевизионен ефир, който им бе осигурен светкавично.

Медицинските сестри прекараха 30 часа в парламентарната сграда, преди да я напуснат снощи

Още в понеделник и петте медицински сестри са излезли в платен годишен отпуск. Бойка Анастасова утре трябва да се върне на работа в „Пирогов”, а колежката й Димитрия Димитрова, която е ортопедична сестра в ЦСПМ – Пазарджик е в отпуск до понеделник. Димитрова нашумя в края на декември 2019 г., когато разказа на премиера Бойко Борисов как лекарите източвали болничното заведение в Пазарджик и как порязан пръст се отчитал като сложна операция, за която Здравната каса плащала 1200 лева.

Бойка Анастасова, която вися повече от час на перваза на прозореца в Партийния дом от утре се връща на работа в "Пирогов"

Другите две окупаторки на Партийния дом – Надежда Маргинова и Мариета Шарапчиева, също са излезли в едноседмичен платен отпуск от сливенската областна болница „Д-р Иван Селимински”. Те трябва да се завърнат на работа в понеделник.