Медицинският ни хеликоптер с първа успешна планинска акция

Той е спасил пострадал на вр. Ботев

Новини
14:46 - 07 Юли 2024
3332
Медицинският ни хеликоптер с първа успешна планинска акция

Медицинският хеликоптер спаси пострадал на вр. Ботев, съобщи изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев във Facebook профила си. 

"На 7 юли след подаден сигнал от Планинската спасителна служба, капитаните Огнян Янков и Велин Андреев изпълниха полети за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият е транспортиран до УМБАЛ „Св. Георги“ в гр. Пловдив. Това е първа реална HEMS (helicopter emergency medical service) мисия в планински условия", написа директорът.

"Специални благодарности към Планинска спасителна служба за ползотворното сътрудничество. Благодарности и към медицинският екип на борда на хеликоптера - д-р Тина Димитрова и медицинска сестра Теодора Ардалска", допълни Добрев. 

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков коментира новината във Facebook. "Вече се изпълняват мисии на HEMS и в планината, но има и друга важна новина! През идната седмица започва основен ремонт на хангара на летище Бършен в гр. Сливен, където от края на октомври месец, ще влезе в експлоатация и дежурство оперативна база Сливен", заяви той. 

"Хангарът ще бъде модернизиран по най-съвременните изисквания за HEMS, както и ще бъде лицензирана оперативната база там. "България Хели Мед Сървиз" са истински професионалисти и се надявам, че вече всички осъзнават каква е философията на тяхната дейност", допълни Гвоздейков.