Медиците бесни за гаврата с 11-те стотинки на д-р Стойчо

Според новата методика допълнителните пари ще се дават само при контакт с доказано болен, но не и за съмнителните случаи

Общество
17:26 - 29 Юли 2021
4894
Медиците бесни за гаврата с 11-те стотинки на д-р Стойчо

Новата методика на здравното министерство за стимулиране на спешните медици, които ходят при болни с Covid-19, вбеси работещите в центровете за спешна медицинска помощ. Системата предвижда те да получават по 6.49 на час или по около 11 стотинки на минута (1000 лева за 154 часа на месец), като трябва да се отчитат по минути колко точно време са прекарали със заразноболни по време на дежурствата си.

Работещи в Спешна помощ определиха това като гавра с труда им и риска на който подлагат всеки ден себе си и семействата си. Наскоро бяха променени и бонусите от 1000 лева за работещите в болниците и личните лекари, но за това беше постигнато съгласие между здравните власти и съсловната лекарска организация. Докато Центровете за спешна медицинска помощ са останали неприятно изненадани.

“Преди няколко дни започнаха да ми звънят колеги от страната и да ми казват, че са информирани от ръководствата, че вече няма да получават по 1000 лева, а допълнителните възнаграждения ще са по нова методика. Ще трябва да описват по минути за всеки член на екипа – лекар, сестра, шофьор когато ходят при пациент с потвърден Covid-19”, разказа пред колегите от "Медиапул" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Кателиева и нейни колеги обясняват, че тази методика не отразява спецификата в работата на спешните медици, които за разлика от работещите в Covid-отделения в болниците не изкарват пълно дежурство до Covid-болните и затова почасовото плащане според минутите контакт не е удачно. Спешните екипи ходят на различни повиквания – някои за Covid, други не, в промеждутъците дезинфекцират линейки, често не знаят дали пациентът е заразноболен или не. А според новата методика допълнителните пари ще се дават само при контакт с доказано болен, но не и за съмнителните случаи. Досега по 1000 лева взимаха всички членове на спешния екип, ако са ходили на адрес при човек с Covid-19 или съмнение за коронавирус.

“Не е ли достатъчно това, че се записва в колко тръгва екипът, в колко пристига, колко време стои на адреса, че трябва и ние отделно да пишем доклади. Дотежахме на хазната ли? С това, че си рискуваме живота...Обидно е! Ние бяхме хората, които не лекувахме по телефона, а ходихме по адреси, независимо от заболяванията на пациента, каза още Кателиева.

От Министерството на здравеопазването засега нямат коментар по казуса. Заповедта с номер РД-01-620/23.07.2021 г., която са получили спешните центрове, не е качена на страницата на МЗ при останалите заповеди на министъра.