Медиците съобщават за смърт на пациент в общината

Актуални новини
07:35 - 23 Ноември 2020
4458
Медиците съобщават за смърт на пациент в общината

Медиците и болниците ще съобщават директно в общината при смърт на пациент, когато близките на починалия са под карантина, изолация или на лечение в болница.

Такива поправки между първо и второ четене са внесли депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти в закона за здравето, чрез които пък се правят изменения на Закона за гражданската регистрация.

В мотивите си те за записали, че в момента съобщението за смърт трябва да се прави до общинската администрация до 48 часа. Обикновено това съобщение за смърт се дава на близки и роднини на починалия. На базата на това местните власти издават и смъртния акт.

Ако този срок от 48 часа се изпусне, след това смъртният акт се издава само от съда. Сега обаче покрай COVID кризата има много случаи, когато близки на починалите също са под карантина и не могат да предоставят съобщението в нужния срок. Затова депутатите предлагат медицинското лице, издало съобщението за смърт, да го изпраща незабавно в общинската администрация за съставяне на акт. Промяната се прави с цел избягване на съдебна процедура за съставяне на акт за смърт в тази тежка ситуация, както и на забавяне на погребението.

Междувременно стана ясно, че всички, които идват да търсят подкрепа в Центъра за кризисно настаняване, идват с изготвен PCR тест и отрицателен резултат от него. Това каза директорът на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в София Пепи Джуренов пред "Фокус" по повод работата на Кризисния център в условия на COVID-19. По думите му обаче има кризисни ситуации, при които няма как да бъде спазен този алгоритъм

"Биват докарвани хора, които нямат такъв тест и за целта ние имаме отделен изолатор, в който ги настаняваме. Изолаторът е снабден с всичко необходимо. Персоналът при изолираните влиза с лични предпазни средства и се спазват всички изисквания за карантина“, подчерта той. Джуренов коментира, че се осъществява скрининг и ако има признаци за развитие на коронавирус, тогава болният се закарва със Спешна помощ в специализирано болнично заведение.

„Редът за постъпване в Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица е такъв, че те биват докарвани или от екипите на Спешна помощ, или от полицейски екипи. Те са инструктирани и знаят, че първо трябва да се направи PCR тест“, допълни той.

„Има и други условия съгласно правилата на вътрешния ред на центъра. Този, който иска да използва социалната услуга, трябва да има лични документи. Всеки може да дойде в центъра, да представи личните си документи, да изложи своята история и щом се нуждае от подкрепа, той ще бъде приет, при условие че има капацитет“, обясни той. Джуренов добави, че не разполагат с медицинско лице и ползват изключително и само услугите на Спешна медицинска помощ.