Медик пред Lupa.bg: Правителствена болница е замесена в международна престъпна схема

Коментар
14:55 - 08 Юни 2021
32217
Медик пред Lupa.bg: Правителствена болница е замесена в международна престъпна схема

Д-р Николай Болтаджиев е председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Доскоро бе начело на Сдружението на частните болници.  Има специалност по хирургия, квалификации по съдова хирургия при МА София, артроскопска хирургия от Карл Щорц. Хоноруван преподавател по здравен мениджмънт – болнично управление към Европейски колеж по икономика и управление. С него разговаряме за трафика на органи в България, за дълговете на "Александровска болница", за високата цена на PCR тестовете.

- Д-р Болтаджиев, изненадан ли сте от фактите, които изнесе здравният министър д-р Стойчо Кацаров за трафика на органи в Правителствена болница?

- Това, което се е случвало в болницата, е чудовищно. Несравнимо е дори с трафика на наркотици. Не очаквах, че в Европа може да има такова нещо, а се оказа, че на пъпа на европейска столица са се извършвали нелегално трансплантации. Дори в Пакистан вече всичко е законно. Не може да се скрие престъпната дейност в болницата, за нея са знаели здравните власти. Сезирани са били здравния министър и службите. Това чудовищно деяние заглушава и престъпленията, които попадат под ударите на закона Магнитски. А още по-страшно е, че принципал на болницата е бил министър-председателя.

- Проф. Любомир Спасов стои начело на болница „Лозенец“ 23 г. Това не е ли подозрително?

- Спомням си, че преди много години той беше в центъра на скандал за трансплантации на органи на деца. Доста деца починаха тогава. Случаят сега е съвсем различен. В трафика на органи не е замесен само той, а и хора от чужбина. Цялата организация е много скъпа, по-скъпа от тази за разпространение на дрога - става дума за организация в чужбина, обслужване,  настаняване в хотели и пр.

Правителствена болница е най-добре да стане детска. Педиатриите трябва да ги пратят там, децата го заслужават. Вътре има рехабилитации, басейни и други екстри. Само ние и Северна Корея имаме такава болница. Тя е комунистическа архаика. По време на комунизма имаше защо да съществува. Сега вече сме равни. Представителите на ЦК пазаруваха от различни магазини, караха различни коли, вече не би трябвало да е така.  

Болница „Лозенец“ не работи на пълни обороти. От 10 легла 8 са били празни. Затова трябва да се промени предназначението й.

- Защо, според вас, държавата е допуснала високата цена на PCR-тестовете, при положение че те реално струват 16 лв.?

- При нормален пазар няма изкуствено високи цени. Високи цени има, когато са налице свръхрегулация и дефицити. Нямаше достатъчно лаборатории, в които да се правят PCR-тестове. Те трябваше да регистрират вирусологии, да получат одобрението на Кантарджиев, след това подпис на Здравното министерство. Административните трудности и зависимости водят до завишаването на цената. Щом има ограничение на пазара и дефицити, няма как да има реални цени.

- Проф. Костадин Ангелов ще бъде ли подведен под отговорност за натрупаните дългове на "Алексанровска болница", тъй като по негово време те са нараснали най-много?

- Не знам досега директор на болница да е отговарял за задълженията си. Масово държавните болници са в дългове. В "Александровска" за кратко време са направени огромни дефицити. Не вярвам това да е станало от некадърност, защото некадърният човек не би могъл това да направи. Хубаво е, че д-р Кацаров сложи външен човек за директор на лечебното заведение. Така ще се успокои напрежението.

Проф. Ангелов твърди, че в момента няма управление на здравната криза, а административен хаос и произвол. Така ли е?

Хаос и произвол имаше по негово време, не сега – излизаше някакъв оперативен щаб по телевизията и без всякакви правомощия започваше да плаши населението. Ако това е методът му за борба с коронавируса, значи е бил успешен. Най-много болни, най-малко тествани, най-малко ваксинирани и най-висока смъртност имаше по времето на проф. Ангелов. Джипитата се редяха и биеха пред РЗИ-тата. Това ли е редът?!