Медик пред Lupa.bg: През лятото по-леко ще караме коронавируса

Общество
14:39 - 19 Юни 2020
5324
Медик пред Lupa.bg: През лятото по-леко ще караме коронавируса

Болните от коронавируса се увеличават заради по-големия брой направени тестове. Освен това се изследват огнищата в страната, което също води до отчитане на повече болни. Това заяви пред Lupa.bg бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров по повод нарастването на случаите на заразени с коронавирус.

По думите на медика намаляват тежкоболните от COVID-19. В интензивните отделения има само 15 души с коронавирус. „Остава страхът от заразата. Виждам хора да се разхождат с противогази по парковете. Какъв е смисилът да са на въздух тогава?! Освен това хора с хронични заболявания все още не смеят да отидат на лекар или пък такива със съмнения за рак”, посочи д-р Петров.

Според него не трябва да се затваря отново цялата страна, а отделните огнища. Такива има в ромските махали и някои болници. Изолирането на гетата и лечебните заведения също не е решение – трябва да се карантинират конкретните болни.

 „Щабът съобщаваше за по-малко заразени, защото не се изследваха масово хората. Сега много фирми сами пращат служителите си да се проверят за COVID-19. Със затоплянето на времето заразата ще отслабне и все по-малко хора ще постъпват в болница”, прогнозира медикът.

Той препоръча да се носят маски в обществения транспорт, както и да се намалят масовите мероприятия, за да се опазим от заразата.