Медик пред Lupa.bg: За 2 месеца онкоболните са станали 6 000?

Здраве
14:20 - 28 Април 2020
9378
Медик пред Lupa.bg: За 2 месеца онкоболните са станали 6 000?

Притеснително е положението в здравната система. Националният оперативен щаб наплаши хората с коронавируса и тях ги е страх да ходят по болници и кабинети. Има много лица с хронични заболявания и такива със съмнителни симптоми, които трябва да се диагностицират. Затова ще се увеличи заболеваемостта и смъртността. За това предупреди пред Lupa.bg бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

 „Негативният ефект ще бъде много по-голям от коронавируса. У нас 3 000 души се диагностицират на месец с онкологични заболявания. За 2 месеца най-вероятно са станали 6 000. Забавянето ще е фатално за голяма част от тях”, подчерта медикът.

 Д-р Петров коментира и отварянето на парковете. „Кирил Ананиев обърка поредната си заповед. В разпоредбата за разходките в градинките се посочва, че само майките с деца и собствениците на домашни любимци имат право да са навън. Освен това Ананиев казва, че стопаните на домашни любимци могат да излизат, което е нонсенс. Най-адекватно са постъпили в Бургас, където няма часови пояси. Важно е да се спазва физическа дистанция и тя да се контролира било с патрули, било с доброволци. Да се правят маршрути за влизане и излизане, е израз на фатмащина. Начертаните алеи предизвикват струпване на хора. По-добре е народът да се пръсне из целия парк. Часовите пояси са излишни. По-скоро трябва да обособят по-тихи алеи за майки с деца и други за разходки с кучета”, предложи д-р Петров.

Той обърна внимание, че са пуснали движението в големите паркове, но не и в кварталните градинки. „Хората стоят по улиците и в междублоковото пространство. Не мога да разбера защо още не отварят планините. Защо е затворена Витоша?”, пита медикът.

Той коментира и изнесените данни от шефа на щаба ген. Мутафчийски, че леглата, определени за болни с коронавируса, са наполовина запълнени: „Ген. Мутафчийски директно излъга, че капацитетът на леглата в София бил запълнен наполовина. Шефът на столичната здравна инспекция д-р Пенчев обаче го поправи – леглата са на 1/3 запълнени. А що се отнася до интензивните легла, пациентите са около 20%.  Генералът се ядоса и прекрати пресконференцията. Той се опитва да докаже, че пътуването по празниците увеличава заразата”.