Медийната гилдия застана зад Канна Рачева

Общество
14:32 - 30 Юли 2020
3986
Медийната гилдия застана зад Канна Рачева

След гафа в централните новини на БиТиВи, когато репортерката Канна Рачева, без да знае, че вече е на живо, каза „Аз за протести в чужбина не знам, ще си го измисля“, във Фейсбук се появи вълна от коментари по повод случката. 

От една страна се развихри буря от негативни коментари към журналистката и телевизията. Към критиките се включиха и фолк певицата Преслава, Кеворк Кеворкян и Николай Бареков.

"Не вярвам да си измисля. Национален ефир е все пак. Хайде стига бе", написа Преслава в социалните си мрежи.

По-късно във фейсбук Канна Рачева обясни: „По време на жива връзка често не знаем как да си завършим изреченията, чакаме информация до последно. И тази вечер, докато се уточнявах с продуцента, не знаех никакви подробности за протестите в Централна и Западна Европа и нямах идея какъв ще е финалът на моята жива връзка. Това са нормални, всекидневни ситуации в нашата работа. Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали „си измислям“ информация или не… Гледайте bTV Новините, за да прецените сами, а не на базата на чужди интерпретации“.

Много хора, свързани с медийната гилдия, обаче изразиха подкрепата си за Канна Рачева. 

Камен Алипиев: „Долу пипалцата от Канна Рачева!“

Явор Дачков: “Гербаджиите са се хванали като удавници за сламка за едно изпуснато изречение на Канна Рачева от бтв, което всеки в тази професия прави, но не виждат гредата в последния запис на Бойчето, която затъква собствените им очи. Моралният им патос срещу Канна се обръща срещу тях самите без да искат, защото според собствената им логика трябва да разкъсат Бойко Борисов на парчета за думите му, казани извън ефир. Канна Рачева е много добър журналист, което би трябвало да е защитен вид в България.”

Любомир Аламанов, пиар експерт: „Канна е уникален професионалист. Мога да си заложа всички награди за това си твърдение. Уникален професионалист. Канна има повече кураж и професионализъм от всички прости кърджалийски йонита, които се упражняват на неин гръб. Опитите да се смачка тя или bTV, защото си позволяват да разкриват истината за мутрата, са жалки". 

Мария Папазова: „Използвала съм израза “ще си измисля” стотици пъти, в разговор с “гласа в главата ми”, разбирайте - продуцента в студиото, докато съм на жива връзка.

-“Искаш ли текст за графиките?” - “Не, ще си измисля”

-“Трябва ли ти финално изречение?” - “Ще си измисля”.

“Моля те, обяви и следващия обект, знаеш ли какъв е бланкът?” - “Не знам, ще си го измисля”.

Всеки репортер си “измисля” своите думички, за да не звучи изкуствено, наизустено.

Ма гледам, че Преслава се е изказала. Всичко е точно, тя има голям опит в новинарството, важно е да се цитира.“