Медийната ни грамотност - отчайваща!

България е на последно място сред страните-членки на ЕС по този показател

Свят
17:28 - 12 Октомври 2022
2392
Медийната ни грамотност - отчайваща!

България е на последно място сред страните-членки на Европейския съюз по медийна грамотност, сочат данните от класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 година.

Тя се изготвя в рамките на Инициативата за европейски политики на Институт "Отворено общество - София" и оценява потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини в 41 европейски страни. България заема 33-то място.

Авторът на доклада Марин Лесенски коментира за Българското национално радио позицията на страната ни в класацията:

"Проблемът с България е, че всъщност тя се представя зле по всички индикатори, с които ние измерваме индекса. Това включва качество на образованието, свобода на медиите и доверие между хората".

Марин Лесенски каза още, че притеснение буди обстоятелството, че обществата, които са най-уязвими към въздействието на фалшивите новини, в същото време са и най-малко загрижени:

 "Специално за България има най-малко притеснение от това, че влияят по някакъв начин на обществото, тоест няма осъзнаване, че това е нещо вредно и може да навреди на обществото като цяло".

На първо място в класацията е Финландия, следвана от Норвегия и Дания. Тези държави имат най-висок потенциал да отстоят на негативното въздействие на фалшивите новини и дезинформацията. Последното 41-во място, се заема от Грузия, предшествана от Северна Македония на 40-то място.