Медсестра Мая Илиева пред Lupa. bg: МЗ участва в картел

У нас
18:19 - 04 Март 2021
7193
Медсестра Мая Илиева пред Lupa. bg: МЗ участва в картел

За пореден път се оказахме изкупителната жертва на тази прогнила, здравеопасна система. Въпреки извънредното положение, въпреки риска, който поехме, въпреки стотиците часове извънреден труд и десетките изгубени животи никой от властимащите не пое отговорност да промени условията на труд и възнагражденията ни. Това заяви пред Lupa.bg медсестрата Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти по повод поредния протест на здравните работници.

 „Защо въпреки голямата липса на кадри в системата само за нас не важи пазарния принцип? Защо няма политическа воля за решаването на нашите проблеми след две години протести? Защото властта защитава интересите на бизнеса. За тези две години стана ясно, че здравеопазването е най- доходният, законен бизнес в България. След двама министри на здравеопазването, милионите отпуснати левове и десетките празни обещания с моите колеги стигнахме до извода, че държавата участва в картел. Нашето съсловие умишлено е държано на ниски заплати, за да работим на повече от едно място, защото за прекалено големия брой болници (почти 400) няма достатъчно медицински специалисти“, обясни Илиева.

 „За да има здравеопазване в България, то това няма как да стане с "кръпки", на парче, временно, с подаяния или обещания. Трябва дългосрочна стратегия и на първо място са специалистите. Не лъскавите сгради, не апаратурата, а медицинските специалисти и пандемията го доказа с пълна сила. Затова държавата не трябва да абдикира от своите задължения, а да направи така, че да запази специалистите в системата, да направи професията привлекателна, за да може младите хора да искат да останат в България“, заяви медсестрата.

 По думите й Министерство на здравеопазването има намерение да увеличи приема за медицински специалисти във вузовете, което ще превърне страната в донор на кадри за чужбина.

 „Само, когато има достатъчно медицински специалисти в системата можем да говорим за качество в здравеопазването, за адекватно обгрижване на пациентите и нормален прием в лечебните заведения. В противен случай, ще си останем в кошмара, който изживяха мнозина през тази година на пандемия“, предупреди Мая Илиева.

Медсестрата обяви, че Синдикатът на българските медицински специалисти, чийто председател е тя, се е обединил с Автономната работническа конфедерация и Асоциацията на химическите апарати. Новата синдикална структура  се казва „Национална конфедерация на труда – НКТ“. Заедно те се надяват да имат по-голям успех в постигането на целите си.