Медсестра се зарази 2 пъти с коронавирус за 20 дни

Жената пипнала първо Делта варианта, след това Омикрон

Здраве
07:45 - 28 Април 2022
3618
Медсестра се зарази 2 пъти с коронавирус за 20 дни

31-годишна медицинска сестра в Испания се е заразила 2 пъти с коронавирус за 20 дни. Това е най-краткият до момента срок между две инфекции, посочват учените и прогнозират, че всеки човек през живота си ще се зарази поне 2 пъти с коронавирус, съобщава Би Би Си.

Резултатите от изследванията на жената са били представени на конгрес по клинична микробиология в Лисабон. Първият й положителен тест бил получен малко преди Рождество през декември 2021 г. Тя нямала никакви симптоми, тъй като била напълно ваксинирана, а последната й ваксина била направена 12 дни преди заразяването. Изолирала се за 10 дни и се върнала на работа, като станало ясно, че вече не е болна. 20 дни по-късно обаче започнала да кашля, вдигнала температура, затова си направила нов тест и той отново се оказал положителен. След направените изследвания се изяснило, че испанката е пипнала два различни варианта на вируса: Делта в края на декември и Омикрон през януари.

Д-р Джема Ресио, която провела изследванията, посочила в изказването си пред конгреса, че случаят показва способността на Омикрон да преодолява имунитета, създаден както от предишно преболедуване с друг щам, така и в резултат на ваксиниране.

Лекарката предупреждава, че хората, преболедували коронавирус не могат да се смятат за напълно защитени, дори и когато са ваксинирани.